Četvrtak , 29 srpnja 2021
Početna / Farmaceutski tehničar

Farmaceutski tehničar

Obrazovanje farmaceutskog tehničara u području zdravstva u sistemu srednjoškolskog obrazovanja utvrđeno je zakonom, a ima za cilj da učenici usvoje znanje i vještine za rad na području zdravstvenih ustanova kao što su: apoteke, farmaceutska i kozmetička industrija i laboratoriji.

Program obrazovanja usmjeren je na usvajanje znanja i vještina koje farmaceutskom  tehničaru omogućuju uklapanje u rad na radnome mjestu u apoteci, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, te analitičkim i drugim laboratorijima, upoznavanje sirovina, poznavanje ljekovitih tvari biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla, poznavanje tvari sintetičkog porijekla koje se koriste pri izradi lijekova, poznavanje kozmetičkih supstanci, poznavanje pomoćnih ljekovitih sredstava, poznavanje gotovih lijekova za humanu i veterinarsku uporabu, poznavanje kozmetičkih preparata i higijenskih sredstava, poznavanje sanitetskog materijala i ortopedskih pomagala, ovladavanje tehnologijom izrade galenskih i magistralnih lijekova, ovladavanje različitim analitičkim postupcima, vođenje administrativnih poslova.
Rad farmaceutskog  tehničara je uglavnom manuelne prirode. Sastoji se od odmjeravanja i preračunavanja supstanci od kojih zavisi tačnost i preciznost izdatih ljekovitih ili pomoćnih ljekovitih sredstava.

Učenik se nakon završenog školovanja i položenog završnog ispita može zaposliti u apotekama, farmaceutskoj i kozmetickoj industriji, te u analitičkim (farmaceutskim) laboratorijima.

       

 

POGLEDAJTE PROMOTIVNI VIDEO

SPISAK PREDMETA ZA SMJER FARMACEUTSKI TEHNIČAR