HTML

035-252 040
JU Srednja medicinska škola Tuzla
 
Malo se zna da je Tuzla  osposobljavala medicinski kadar već 1947.godine,odmah po završetku Drugog svjetskog rata.

Prvo su se osposobljavali bolničari kroz kraće kurseve, u okviru medicinske službe tadašnje Jugoslovenske narodne armije. Zatim je osnovana dvogodišnja Babička škola, a Medicinska škola, u nekom smislu u kojem je danas doživljavamo je osnovana tek 1954. godine.
I mi od tada ustvari brojimo „svoje godine", pa nam je u školskoj 2021/22. punih  sedamdeset i pet godina.


Škola je tokom decenija postojanja obrazovala različite zdravstvene profile. Mahom je to bila medicinska sestra tehničar. Međutim, tu je i farmaceutski tehničar, akušersko-ginekološka sestra, pedijatrijska sestra, sanitarno-ekološki tehničar, laboratorijski tehničar, fizioterapeut.

Jedno vrijeme, tokom osamdesetih godina, školovali smo i frizere, pa i stomatološku sestru. Pa su se ti smjerovi ugasili. Smjer stomatološke sestre tehničara obnovili smo ponovo tek školske 2018/19. i oni su naša prva generacija školske 2021/22.  nakon tri decenije pauze.

Ono što se da primijetiti je to da gotovo nikad nismo imali ispod 1000 učenika. Broj bi varirao od 1100 do 1500. Barem u posljednjih 40-tak godina. Shodno potrebi, broj predavača je varirao od 50 do 90 zaposlenih. Ako se tome doda vannastavno osoblje i spremačice, domar..imamo u kontinutietu broj od preko 100 zaposlenika.

Nekoliko godina imali smo i smjer optičarskog tehničara, s pravom radionicom optike, alatima i mašinama potrebnim za pravljenje naočala s dioptrijom i popravljanje okvira.

Škola je iza zadnjeg nesretnog rata dobila projekat WIRED, pa je jedna učionica korištena kao medicinska baza za razmjenu podataka za cijeli Balkan.

U ratu (1992-95.)  smo bili i škola i vojna kasarna, i humanitarno utočište i sklonište. Sreća da su te godine iza nas.

Za proživljenih sedamdesetak godina života, prosječna osoba, bez velikih životnih postignuća, može debelu knjigu napisati.

A šta je sve postigla i doživjela naša Medicinska. Ako analiziramo hronološki, to je sve uspjeh za uspjehom. Naši učenici ostvarivali su vrhunske rezultate iz oblasti sporta: odbojka, karate, plivanje, atletika, košarka, fudbal,tenis itd.

Nekoliko puta su naši učenici proglašavani za sportistu godine Tuzlanskog kantona.

Ostvarivali smo vrhunske rezultate na takmičenjima iz matematike ( znali smo zbrisati obje tuzlanske gimnazije) i pokoju još bosanskohercegovačku., sjajne rezulate na kantonalnim i državnim takmičenjima iz historije, stranih jezika, zdravstvene njege, prve pomoći, pohodili likovne kolonije, osvajali prve nagrade iz demokratije i ljudskih prava (naročito CIVITAS PROJEKT GRAĐANIN), iz književnosti..

Organizirali humanitarne projekte s njemačkim Johaniterom gdje je u našoj organizaciji 1500 paketa svake godine ušlo u domove onih u socijalnoj potrebi.

Radili razmjene učenika BH-Njemačka. 

Ne postoji polje kulturnog djelovanja u koje nismo ušli i izbrusili ga do profesionalizma. Bila to gluma, drama, poezija, književnost, film.

Jednostavno spajale su se uvijek dvije hemije: ona sa strane mentora profesora, i ona sa strane učenika, izvođača. Divna jedna kombinacija.

U školskoj 2021/22. Srednja medicinska škola Tuzla obrazuje sljedeće profile: medicinska sestra tehničar, farmaceutski tehničar, akušersko-ginekološka sestra, fizioterapeutski tehničar, stomatološka sestra, pedijatrijska sestra;  EUVET 3 - Medicinska sestra – tehničar.0 0