Nedjelja , 5 srpnja 2020
Početna / Dešavanja / Obilježavanje Dana maternjeg jezika,21.2.

Obilježavanje Dana maternjeg jezika,21.2.

Datum:22.2.2020.

Srednja medicinska škola u Tuzli je na poseban način obilježila 21. februar, Dan maternjeg
jezika. Naime, aktiv profesora bosanskog jezika i aktiv profesora stranih jezika je aktivnosti podijelio u dva radna dana.

Prvi dan,20.02.2020. organiziran je Okrugli stol o temi pismenosti, na kojem su učestovali organizatori (profesori pomenutih aktiva) te učenici naše škole, kao i gosti učenici Gimnazije “Meša Selimović”.  Profesori i učenici naše škole pripremili su kratka izlaganja u vezi s problematikom (ne)pismenosti u javnom prostoru, problemu gubljenja važnosti primjene pravopisnih pravila, interpunkcije i ortoepije. Akcenat je bio na fenomenu društvenih mreža (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube itd.) i načinu na koji se na ovim platformama komunicira. Primijećeno je, a kasnije u kratkoj diskusiji s učenicima i potvrđeno, da mladi ljudi ( a sve više i stariji), na uštrb brzine i  vremena sve češće se odlučuju za potpuno izbacivanje bilo kakvih pravopisnih i gramatičkih pravila u komunikaciji, što vremenom doprinosi ličnom sakaćenju čovjekove pismenosti. Ovo je naročito izraženo u pisanoj komunikaciji, sms poruke, Instagram, Messenger poruke, Facebook komentar i tome slično. Profesori Aktiva stranih jezika govorili su o fenomenu prekomjerne upotrebe stranih riječi u našem jeziku na štetu bosanskih riječi. Posebno upotrebe anglizama i germanizama, kao najraširenijeg fonda kako u kolokvijalnoj formi tako i pisanoj.

Neki gostujući učenici kao i učenici naše škole, u diskusiji su iznijeli različita razmišljanja zbog čega se sve ovo dešava. Tako su neki bili  mišljenja da se faktor čovjekove kulture pismenosti rađa unutar njegove porodice i odgoja od strane roditelja, pa ako karika na tom polju zakaže, onda smo oštećeni za sva vremena. Drugi su pak iznijeli da veliku krivicu snosi obrazovni sistem, od najranijih razreda osnovne škole do srednje. Treći su stava da je krivica podjednako na pojedincu, porodici i školi. Zaključeno je da je  krivca teško naći, a lopticu odgvornosti je najlakše prebaciti na drugoga. Zato je možda najvažnije u pogledu odgovornosti krenuti od sebe, pa onda krivce za naš loš odnos prema jeziku tražiti na drugim stranama.

Prvog dana obilježavanja, prikazan je i kratki video koji su pripremili učenici Gabriel Iličić i Vanja Semić uz pomoć prof.Mirsada Alića, a koji se dotiče problematike pravopisa u javnom prostoru. Video možete pogledati OVDJE

Sutradan,21.2.2020. u drugom dijelu obilježavanja Dana maternjeg jezika, održana je tematska izložba gdje su učenici mogli vidjeti “Drvo znanja” i igrati zanimljivu igricu pod nazivom “Pravilno-nepravilno” i osvajati slatke nagrade.

Kao glavni krivac i odgovorna osoba ove lijepe priče je bila profesorica bosanskog jezika i
književnosti, prof. Sedina Brkić-Međedović, koja je pokrenula i osmislila saržaje vezane za ovaj značajan dan.

Zahvaljujemo se aktivu profesora bosanskog jezika i stranih jezika i njihovim učenicima:Pinjić Emani-Hanan, Musić
Adelini, Karić Amini, Jahić Elmedini i Ćorić Eni.  Ove učenice su  svojim kreativnim radom i vlastitim rukama  napravile “Drvo znanja” koje je postavljeno u holu  škole kao inspiracija i pečat njihovog djelovanja za sve buduće generacije.

Fotografije možete pogledati  OVDJE

Mirsad Alić, prof.

Učenici Novinarske sekcije škole

 

Odgovori