HTML

035-252 040
Dešavanja

OBILJEŽEN DAN ŠKOLE

 

07.04.2023 10:40
Slika
 
U petak, 7.aprila 2023. uz prigodan program u sali Kina Kaleidoskop Tuzla, obilježili smo 69 godina rada i postojanja.
U nastavku prenosimo u cijelosti govor direktora škole, Abida Begovića.

Poštovani uposlenici škole, učenici, uvaženi Ministre, dragi gosti,
danas je za nas u Medicinskoj školi Tuzla jedan od najznačajnijih dana u godini, Dan naše škole. Ovo je prilika da se sjetimo svih uspješnih godina koje smo proveli zajedno, i da proslavimo sve što smo postigli do sada.
Medicinska škola Tuzla ima dugu tradiciju obrazovanja za medicinske struke, a sama činjenica da je osnovana 1954. godine govori da smo iškolovali mnoge generacije učenika. Mnogi naši učenici danas su već u mirovini, neki više I nisu među nama, neki su u naponu radne snage I privređuju društvu kao ljekari, medicinari, dok su poneki tek na početku svog radnog vijeka ili tek tragaju za svojim mjestom na radnom tržištu.
Za ovih 69 godina, kao kroz morske talase, prošli smo svašta. Siromaštvo I oskudicu poslije Drugog svjetskog rata, zatim period određenog blagostanja tokom nekadašnje zajedničke države Jugoslavije do početka 90-tih godina prošlog vijeka, a onda opet rat I agresiju na našu domovinu. Nakon agresije, ponovno dizanje iz pepela, obnova škole, skupljanje snage za nove izazove.
Škola je tokom decenija postojanja obrazovala različite zdravstvene profile. Mahom je to bila medicinska sestra tehničar. Međutim, tu je i farmaceutski tehničar, akušersko-ginekološka sestra, pedijatrijska sestra, sanitarno-ekološki tehničar, laboratorijski tehničar, fizioterapeut,psihogerijatrijska sestra.

Jedno vrijeme, tokom osamdesetih godina, školovali smo i frizere, pa i stomatološku sestru. Pa su se ti smjerovi ugasili.
Smjer stomatološke sestre tehničara obnovili smo ponovo tek školske 2018/19. i oni su naša prva generacija ove godine nakon tri decenije pauze.

Nekoliko godina imali smo i smjer optičarskog tehničara, s pravom radionicom optike, alatima i mašinama potrebnim za pravljenje naočala s dioptrijom i popravljanje okvira.

Ono što se da primijetiti je to da gotovo nikad nismo imali ispod 1000 učenika. Broj bi varirao od 1100 do 1500. Barem u posljednjih 40-tak godina. Shodno potrebi, broj predavača je varirao od 50 do 90 zaposlenih. Ako se tome doda vannastavno osoblje i spremačice, domar..imamo u kontinutietu broj od preko 100 zaposlenika.

Tokom svih godina kontinuirano smo se prilagođavali potrebama tržišta, te na tom putu opremali učenike znanjem I vještinama koje će im biti potrebne za uspjeh u njihovim karijerama.
Danas je Medicinska škola Tuzla moderna ustanova koja koristi najsavremenije tehnologije i metode u obrazovanju.
Obrazovni programi su usklađeni sa zahtjevima tržišta rada, što znači da učenici dobijaju obrazovanje koje će im omogućiti da se zaposle nakon završetka škole. Uz to, Medicinska škola Tuzla pruža i mogućnost daljeg obrazovanja u okviru visokoškolskih ustanova. A pored redovnog/formalnog obrazovanja, već godinama pružamo usluge obrazovanja odraslih u okviru programa prekvalifikacije zanimanja.
Svaki dan neumorno I aktivno radimo na unapređenju obrazovnog procesa.
Pored teoretske baze koju učenici stiču u prostorijama škole, kroz praktičnu nastavu učenici škole imaju priliku da se upoznaju sa mnogim aspektima zdravstva, da steknu znanja i vještine potrebne za uspješan rad u medicinskom sektoru, ali i da razviju empatiju i brigu za druge. Praktična nastava se odvija u različitim zdravstvenim ustanovama u Tuzli i okolnim opštinama, posebno ako je u pitanju učenička ferijalna praksa.
Na taj način učenici imaju priliku da steknu praktično znanje i vještine koje su im neophodne za rad u medicinskoj struci.
Ne bi bilo fer na ovaj dan ne spomenuti brojne uspjehe naših učenika I uposlenika. Ostvarivali smo vrhunske rezultate iz oblasti sporta: odbojka, karate, plivanje, atletika, košarka, fudbal,tenis itd.
Nekoliko puta su naši učenici proglašavani za sportistu godine Tuzlanskog kantona.

Ostvarivali smo vrhunske rezultate na takmičenjima iz zdravstvene njege, prve pomoći, matematike , sjajne rezulate na kantonalnim i državnim takmičenjima iz historije, stranih jezika, pohodili likovne kolonije, osvajali prve nagrade iz demokratije i ljudskih prava (naročito CIVITAS PROJEKT GRAĐANIN), iz književnosti..

Organizirali humanitarne projekte s njemačkim Johaniterom gdje je u našoj organizaciji 1500 paketa svake godine ušlo u domove onih u socijalnoj potrebi.
Radili razmjene učenika BH-Njemačka. Analizirali strane Nastavne planove I programe I usvajali novine.
Ne postoji polje kulturnog djelovanja u koje nismo ušli i izbrusili ga do profesionalizma. Bila to gluma, drama, poezija, književnost, film.
Jednostavno spajale su se uvijek dvije hemije: ona sa strane mentora profesora, i ona sa strane učenika, izvođača. Pobjednička kombinacija.

Ovaj Dan je također prilika da se zahvalimo svim uposlenicima koji su radili sa učenicima tokom godina, i pružili im podršku i mentorstvo na njihovom putu ka uspjehu. Vaša posvećenost i strast prema medicinskom obrazovanju su nešto što cijenimo i što je uveliko ispunilo živote naših učenika.

Dragi učenici, dragi uposlenici, danas dajemo priznanje vama i vašim uspjesima. Vi ste srce i duša ove škole, i naša nada za budućnost. Vi ste oni koji će dalje graditi našu tradiciju izvrsnosti i uspjeha. Budite ponosni na sve što ste do sada postigli, i neka vam ovaj Dan škole bude podsjetnik na vašu sposobnost da postignete sve što želite, bez obzira šta vam govorili zli jezici. Kako jedna mudrost kaže:"Ne potone brod zbog vode koja ga okružuje, nego zbog vode koja uđe u njega."
Zato vi ne budite od onih u koje će ući ono loše od onih koji vas okružuju I povući na dno.
Kao medicinski stručnjaci, vi ćete se susretati sa ljudima u njihovim najtežim trenucima, i vaše znanje i vještine će imati značajan utjecaj na njihove živote. Stoga, neka vam ovaj Dan škole bude podsjetnik da imate moć da utječete na svijet na pozitivan način, i da to bude motivacija za vas da nastavite raditi naporno i ostvarivati svoje ciljeve.

Na kraju, želim vam svima sretan Dan škole, i želim da se sjetite da vaše obrazovanje ne završava ovdje. Neka vam ovaj Dan bude motivacija da nastavite učiti i razvijati se, i da postanete najbolji u svojim karijerama.
Hvala vam.
0 0