HTML

035-252 040
Dešavanja

Druga šansa-kratki dokumentarni film učenika Eldina Osmanovića o štetnosti energetskih pića

 

20.12.2022 11:02
Slika
 

DRUGA ŠANSA

Dana 14.12.2022. godine, u trpezariji škole održana je premijera kratkog dokumentarnog filma “Druga šansa”, autora Eldina Osmanovića (našeg učenika iz 4.e). Film tematizira štetnost konzumacije energetskih pića, i svako ko ima  imalo savjesti i odgovornosti prema sebi i svome tijelu, nakon što  pogleda ovaj kratki film, prestaće koristiti sve oblike energetskih pića.

Donosimo vam intervju, u kojem smo pitali Eldina kako je nastala ideja za film, s kojim resursima se radilo, koliko je trajalo snimanje i kakva su njegova iskustva sa ovog projekta.

S Eldinom je razgovarao prof.Mirsad  Alić.

Prof.Mirsad:     Eldine, evo završena je premijera filma,kako je nastala ideja za ovaj film, i otkud ova tema ?

Eldin:               Ideja za film je došla spontano kada sam se priključio sekciji Bolesti ovisnosti koju vodi prof. Edina Fazlić. Svi članovi su predlagali teme koje bismo mogli obraditi, ali Nesiba je predložila jednu, koja sve nekako natjerala na razmišljanje, a to je bila ovisnost o energetskim pićima. Kada sam čuo temu inzistirao sam da je izaberemo i hvala Bogu tako je i bilo. Pošto sam ja član video sekcije, odmah sam razmišljao kako snimiti film o energetskim pićima? Prvobitna ideja je bila dokumentarnog karaktera, da pozovem par stručnih osoba ( doktora medicine, profesora) te da pričam s njima o toj temi, međutim film kao medij ima jak uticaj i onda sam pomislio, zašto ne bih napravio priču o dječaku koji ih konzumira? 

Prof.Mirsad:     Jesi li dugo pisao scenario ?

Eldin:    Scenario sam napisao jako brzo, za nekoliko sati, ruku na srce i nije previše komplikovana priča. Ono što mi je oduzelo vrijeme jeste istraživanje, jer htio sam da sve što se navodi u filmu ne bude moje subjektivno mišljenje, nego da zaista ima naučnu pozadinu. Najbolji izvor za scenu predavanja bio je intervju dr. Budimke Novaković, kojeg sam pronašao na YouTube .

Kada sam napisao scenario za film poslao sam profesorici Edini, kao i profesoru Muhamedu Omaziću koji je vođa filmske sekcije. Međutim, tu se nisam zaustavio. Tražio sam podršku od dramske sekcije te poslao scenario i prof. Edini Musemić koja je u to vrijeme ( novembar 2021. godine) vodila sekciju. Dobio sam zaista pozitivne komentare! Ideja je bila da spojim više sekcija, da udružimo snage i da jedni drugima pomognemo. Film je trebao da bude snimljen do decembra 2021. godine ali nažalost spletom raznih okolnosti to tada nije bilo moguće. Tek pred kraj školske godine u junu, uspijevam se izboriti i od prof. Edine Musemić dobijam dramsku sekciju. Nažalost ona nije mogla biti prisutna na snimanju ali joj ovim putem želim zahvaliti što mi je omogućila glumački kadar. Kraj je godine, većinom su prošle školske obaveze, pravo vrijeme za snimanje filma! Održali smo prvi sastanak, podijelio sam uloge (konsultirao sam se sa prof. Edinom koja mi je opisala o kakvim glumcima je riječ, te smatram da sam napravio dobar odabir). Trebala mi je glumica za ulogu majke, te nisam htio da tu ulogu tumači neko od učenika, zbog autentičnosti. Ne mogu se tačno sjetiti ko je predložio prof. Lejlu Kusturicu Divjak, ali hvala mu na tome. Prof. Lejla se toliko obradovala i odmah prihvatila ulogu, iskreno neočekivano. Nije baš da svaki dan profesori glume u filmovima. Veliko hvala profesorici bez kojeg ovaj film ne bi imao smisla!

 

Prof.Mirsad:     Da li je bilo problema tokom snimanja ?

Eldin:               Prvi dan snimanja  11.6.2022. Subota. Nažalost, ovaj dan je bio jako upitan. Iznenada je padala kiša i bile su vijesti o poplavama. Na našu sreću, većina glumaca koji su trebali da se pojave su se i pojavili osim Lejle ( lik u filmu Alma)  i prof. Lejle. Morali smo improvizovati. Bio je jako težak izazov jer sam morao da razmišljam par koraka unaprijed. Znao sam da ću stan imati vjerovatno samo taj dan     ( hvala Zehri koja nam je obezbijedila stan) te sam za 1 dan snimio sve scene u stanu. Vjerujem da se lako da primjetiti da je isti stan korišten kao Mahirov ( tumači ga Anes Poljić) i Arminov ( lik tumači Ajdin Duman). Nažalost nismo mogli pronaći 2 različita stana pa da scene budu još unikatnije. Potrudio sam se da se nekako u kadrovima to ne vidi, ali nisam mogao u potpunosti sakriti taj detalj. Hvala Bogu uspjeli smo snimiti sve scene i bio sam jako zadovoljan cijelom ekipom, hvala im na ogromnoj posvećenosti.

Prof.Mirsad:     Kad su snimane ostale scene ?

Eldin:          Ostale scene su snimane u periodu od 13.6. do 17.6., cijelu sedmicu smo jako naporno radili i nažalost opet nismo uspjeli sve snimiti. Ostala nam je scena u autu ( razgovor Mahira i majke), čas higijene (kada Mahir odgovara higijenu) i predavanje koje smo naime snimili ali smo morali ponoviti zbog lošeg tona. Završili smo školsku godinu ali ne i snimanje filma. Bilo je ideja, prijedloga da se snimi preko raspusta ali nažalost to je bilo jako teško izvesti. Tako da se snimanje prolonigralo za sljedeću školsku godinu 2022./23.

Prof.Mirsad: Da li si bio zadovoljan narednim tokom aktivnosti?

Eldin:     Kada smo došli u septembru dogovor je bio da odmah krenemo snimati dok školske aktivnosti još nisu u punoj snazi (testovi, odgovaranja i slično). Uspjeli smo snimiti scenu u kantini, odnosno scenu predavanja međutim meni se lično nije svidjela zbog tona jer je bio jako loš. Ponovili smo scenu ponovo s tim da smo odgovore doktora snimali u praznoj kantini. To je bio jedini način da se lijepo i razgovjetno čuju odgovori doktora (lik tumači Haris Bećić). Mislim da se vrlo lako može primjetiti eho, ali to je dio na koji nismo mogli uticati.

Scenu u autu smo trebali snimiti ispred hitne pomoći, međutim potrebno je tražiti dozvolu od direktora Doma zdravlja, a mi smo tu informaciju kasno saznali. Morali smo improvizovati. Snimali smo na parkingu, ali glavni akcenat je bila noć, to smo željeli prikazati, tako da nismo puno žalili što nismo snimali ispred hitne pomoći. Nismo mogli pomjeriti snimanje jer sam znao da će montaža biti jako duga, tako da nisam mogao sebi dopustiti da sve radim posljednju noć.

Čas higijene je takođe bila improvizacija. Kada sam pitao prof. Zejnebu da glumi u filmu, prihvatila je ulogu i na tome sam joj veoma zahvalan. Inače uloga je pisana za prof. Muhameda Omazića jer je ipak on profesor higijene ali nažalost on nije mogao glumiti.

 

Prof. Mirsad: Kakav je bio osjećaj kad si završio snimanje zadnje scene?

 

Eldin:         Kada smo snimili sve scene, bio je nevjerovatan trenutak. Konačno završeno snimanje. Imao sam oko mjesec dana da uradim montažu. Bio je izazovan zadatak, bez obzira što sam preko raspusta uradio više od 50% montaže. Kada sam prvi put sastavio sve kadrove, imao sam zaista osjećaj oduševljenja ali i mali osjeća kajanja. Osjećaj kajanja se ogledao u tome da sam neke scene mogao bolje snimiti, da sam mogao ispraviti određene greške koje su prisutne u filmu ali ne utiču na radnju filma, da sam mogao još nešto ubaciti u film itd. Mada sada kad pišem ovo, mislim da je to poputno prirodan osjećaj.

Održao sam probnu premijeru u kabinetu biologije. Prisustvovalo je par profesora i moj razred. Ono što je meni bilo bitno jeste da vidim reakcije publike. Niko sretniji od mene nije bio kad ste Vi rekli, kada je film završio, sljedeću rečenicu: “Ja znam koliko je sve ovo teško uraditi. Ovo je film sa 0 KM budžeta i zaista je odličan.” Tada je bilo urađeno 95% montaže, ali svima se svidio film te greške koje su mom oku očigledne, niko nije ni primijetio.

Prof.Mirsad: Da, tako je. I sam imam iskustva s radom na sličnim projektima. Ogroman je trud i napor snimiti i montirati solidan video od pet minuta, da ne pričamo o dvadeset ili sat vremena..

Eldin: Da, to ne razumije onaj ko nije u tim “vodama”. Uglavnom,  dolazi 14.12.2022. godine.

To je najuzbudljiviji dan za ove 4 godine mog školovanja. Možda vam neće biti jasno zašto meni sve ovo ovoliko znači. Čovjek je biće koje mnogo sanja u životu. Neke snove ostvari, a neki snovi ostanu samo snovi. Ostvariti san da napišem, snimim i izmontiram film je neopisiv,  nevjerovatan osjećaj! Uspio sam pronaći ljude koji zaista žele pomoći i na neki način smatram da su i oni ostvarili svoj san. Kada sam posmatrao reakcije publike dok su gledali film, znao sam da smo uradili nešto dobro, nešto korisno za zajednicu. Nisam htio snimiti film koji će biti isključivo edukativan. Smatram da u liku Mahira možete pronaći inspiraciju da pobijedite prepreke koje vas sputavaju i da na kraju postanete doktor, ali ne medicine, već bilo koje profesije kojom se želite baviti. Mogu slobodno reći da pored edukativni ispred naziva filma, može slobodno pisati i epitet inspirativni.

Hvala svima koji su vjerovali da ćemo uspjeti. Hvala vam na nesebičnoj podršci na ovom projektu ali i kroz cijelo školovanje! Hvala svima koji su uzeli učešće i koji se nisu plašili stati ispred kamere kako bi jednom dječaku ispunili snove. Hvala svima koji su pogledali film i prepoznali naš trud, naše zalaganje!

Prof.Mirsad:  Kaži nam još samo na kraju, ko je sve učestvovao u ovom projektu?

Eldin:  Učenici koji su učestvovali u filmu su: Anes Poljić, Lejla Gagulić, Haris Bećić, Ajdin Duman, Eldar Mešić,Erna Tuzlak, Amila Rapkić, Zehra Sinanović ,Almina Musić, Benjamin Demiri, Abdulah Džinić,Eldar Čajlaković.

Profesori koji su učestvovali u filmu su: Zejneba Kudić, Muhamed Omazić, Mirsad Alić, Lejla Kusturica Divjak, Edina Fazlić.

Prof.Mirsad:  Imaš li neku poruku za kraj ?

Eldin: Nakon svih zahvala…Pa mogu samo reći: “Kad ti život pruži drugu šansu, ne razmišljaj puno, već je iskoristi na najbolji mogući način! ”
FILM MOŽETE POGLEDATI na linku  OVDJE

 

0 0