Četvrtak , 15 travnja 2021
Početna / Dešavanja / DANAS je MEĐUNARODNI DAN NAUKE I MIRA!!

DANAS je MEĐUNARODNI DAN NAUKE I MIRA!!

                                                  

JU Srednja medicinska škola Tuzla u saradnji s TPO fondacijom i ETOS inicijativom nastavlja realizaciju projekta “Pet susreta sa drugim i drugačijim”.

Treći značajan datum koji obilježavamo jeste Svjetski dan nauke za mir i razvoj.

Svjetski dan nauke je datum koji je predložen na Svjetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva.

Tim povodom, UNESKO je ustanovio Svjetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obilježen 10. novembra 2002. godine.

Svrha Svjetskog dana nauke za mir i razvoj je da obnovi kako nacionalnu tako i međunarodnu posvećenost nauci u funkciji mira i razvoja, a obilježavanjem tog dana nauke naglašava se odgovorna upotreba nauke za dobrobit društva.

Ova dionica Projekta realizirana je na način da su angažovani učenici škole pod mentorstvom njihovih profesora, koji su pripremili niz kratkih eksperimenata iz oblasti fizike, hemije, biologije, farmacije. Također, pored metode eksperimenta,  učenici su pripremili nekoliko kratkih predavanja o značaju nauke i pojedinih naučnika općenito.

Kako su sve to pripremili naši učenici i njihovi profesori možete pogledati u linkovima ispod

PRVI DIO

DRUGI DIO

TREĆI DIO

ČETVRTI DIO

PETI DIO

ŠESTI DIO

SEDMI DIO

OSMI DIO

DEVETI  DIO

DESETI DIO

JEDANAESTI DIO

Odgovori