Petak , 15 siječnja 2021
Početna / Dešavanja / Obilježavamo Međunarodni dan ljudskih prava !!

Obilježavamo Međunarodni dan ljudskih prava !!

                                                      

10.12.2020.

               MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

OBILJEŽAVAMO peti susret kojeg organiziraju JU SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA TUZLA I TPO FONDACIJA SARAJEVO,  a u okviru projekta “Pet susreta sa drugim i drugačijim”. Ovaj susret posvećen je Međunarodnom danu ljudskih prava, koji se obilježava svake godine 10.decembra.

 

Dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je 1948Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaracija o ljudskim pravima. Deklaracijom je prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”. Bilo je to jedno od prvih velikih postignuća tek osnovanog UN-a. Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra svake godine diljem svijeta. Dan ljudskih prava formalno je ustanovljen na 317. Plenarnoj sjednici Opće skupštine UN-a 4. decembra 1950. kada je usvojena rezolucija 423(V) u kojoj se pozivaju sve države članice kao i druge zainteresirane organizacije na obilježavanje ovog dana.

Dan se uobičajeno obilježava političkim konferencijama i sastancima na visokoj razini, kao i kulturnim događanjima i izložbama posvećenim ljudskim pravima. Osim toga na ovaj dan se tradicionalno dodjeljuje Nobelova nagrada za mir, kao i petogodišnja UN-ova nagrada za ljudska prava.

U ovom dijelu realizacije projekta “Pet susreta sa drugim i drugačijim” naši učenici imali su priliku da se jave na školski  literarni konkurs , na kojem su ponuđene tri teme:  1.U potrazi za ljudskim pravima, 2.Moj vapaj za poštovanje ljudskih prava, 3. Ohrabrujem obespravljene.

Članovi komisije iz aktiva profesora bosanskog jezika i književnosti odabrali su tri najbolja rada, te smo u biblioteci škole, poštujući higijensko-epidemiološke mjere, uručili nagrade.

1. mjesto Ana Maria Vareškić 4.D
Tema : Ohrabrujem obespravljene, (rad možete preuzeti  >>OVDJE)

Ana Maria Vareškić i prof. Musemić Edina

 

2. mjesto Zerina Đulović 3.A
Tema : Moj vapaj za poštovanje ljudskih prava, (rad možete preuzeti  >>OVDJE)

Đulović Zerina i prof. Ćatović Admira

 

3. mjesto Elma Kešetović 2.K
Tema : Moj vapaj za poštovanje ljudskih prava (rad možete preuzeti  >>OVDJE)

Elma Kešetović i prof. Ćatović Admira

Za osvojeno prvo mjesto  Ana Maria Vareškić nagrađena je knjigom “Romani” Meše Selimovića .

Za osvojeno drugo mjesto Đulović Zerina nagrađena je knjigom “Romani” Ive Andrića.

Za osvojeno treće mjesto  Elma Kešetović nagrađena je knjigom “Izabrana djela” Čarlsa Dikensa.

ČESTITKE SVIM NAGRAĐENIM UČENICAMA, a ostalim učesnicima više sreće drugi put !!!

Odgovori