Četvrtak , 28 svibnja 2020
Početna / Dešavanja / EDUKACIJA POSMATRAČA VRŠNJAČKOG NASILJA

EDUKACIJA POSMATRAČA VRŠNJAČKOG NASILJA

Članovi sekcije “Mentalno zdravlje” pod vodstvom prof. Almedine Zehri realizovali su dvodnevni seminar, za učenike koji posmatraju nasilje u odjeljenjima ,na temu “EDUKACIJA POSMATRAČA VRŠNJAČKOG NASILJA”.
11.12.2019.godine u periodu od 11:50-13:30h, realizovane su dvije interaktivne radionice. Teme radionica bile su “Nasilje, vrste nasilja i cyber nasilje”, te “Prepoznavanje nasilja”. Zbog same dinamike ovih radionica učenici su bili podijeljeni u dvije grupe, prvu grupu su činili učenici 1. i 3. razreda, a drugu grupu učenici 2. i 4. razreda.
Učenicima su teme priblizene kroz prezentaciju,interaktivne igre i radne listove .U toku radionica ucenici su iznosili svoja iskustva, mišljenja i stavove o datim temama, što je doprinijelo stvaranju pozitivne atmosfere u grupama.12.12.2019.godine u periodu od 11:50-12:30h održana je treća radionica na temu “Evidencija nasilja”. Ovoj radionici prisustvovale su obje grupe zajedno. Učenicima je približena važnost njihovog zadatka u prevenciji i ranoj detekciji nasilja ,što su i potvrdili evaluacijom na kraju radionice. Na samom kraju, obratio se i pedagog naše škole koji je objesnio pedagoški proces koji slijedi nakon prijave nasilja.Svim polaznicima ovog seminara ce u toku iduce sedmice biti podijeljeni certifikati kojim ce moci potvrditi da su prosli ovu kratku obuku.

 

************************

Učenici sekcije “Mentalno zdravlje”pod vodstvom prof .Almedine Zehri su uspješno završili projekat“Amica Educa” u svrhu osposobljavanja vršnjačkih edukatora iz oblasti unapredjenja životnih vještina.Projekat je bio finansiran od strane Federalnog ministarstva obrazovanja, a u saradnji sa JU Srednja medicinska škola Tuzla.Sastojao se od 10 interaktivnih radionica sa tematikom unapredjenja životnih vještina kao što su : nenasilna komunikacija,lične granice,slika o sebi,porodični odnosi itd.U sklopu projekta ,a kao evaluaciju stečenih znanja iz oblasti kreiranja i izvodjenja radionica učenici su obavili radionice na temu “Međuvršnjačko nasilje” u osnovnim skolama Bašigovci,Gornja Tuzla i Mramor ,te dvodnevni seminar edukacije pratilaca vršnjačkog nasilja u JU Srednja medicinska škola Tuzla.Na kraju su učenicima koji su prošli edukaciju dodijeljeni  certifikati udruženja Amica Educa dana 13.12.2019god .U budućnosti od njih očekujemo dalji rad i zalaganje u širenju znanja koje su i samo stekli u okviru ovog projekta.

Odgovori