Nedjelja , 27 rujna 2020
Početna / Dešavanja / Naši učenici i nastavnici ponovo u akciji “MILION SADNICA za jedan dan”

Naši učenici i nastavnici ponovo u akciji “MILION SADNICA za jedan dan”

Učenici Srednje medicinske škole Tuzla učestvuju već osam godina u svim aktivnostima koje organizuje organizacija Let’s Do It- Tuzla i UG „Multi“.

Cilj ovih akcija je da se podigne nivo svijesti javnosti o značaju zaštite životne sredine i okoliša te da mladi da svojim skromnim doprinosom poboljšaju stanje u svom gradu.

Ove godine 89 učenika je zajedno sa još toliko učenika iz ostalih osnovnih i srednjih škola učestvovalo u ekološkoj radnoj akciji „Let’s Do It-očistimo Zemlju za 1 dan“ i uređivali izletište na Ilinčici 20.9.2019. Tom prilikom prikupljeno je oko 50 tona otpadaka koje su bacili nesavjesni građani. Pedeset tri učenika naše škole su 8.10.2019 učestvovali u akciji „Let’s Do It-milion sadnica za jedan dan“ i posadili stotinjak sadnica na Slanoj Banji i u parku u Dragodolu.

Usprkos kiši koja je padala prethodni dan svi volonteri su se odazvali akciji i po prekrasnom vremenu korisno proveli dan. Prije početka sadnje učenici su prisustvovali času historije kojim su obilježili 9.novembar dan borbe protiv fašizma. Tom prilikom obišli su spomenik brigadama koje su učestvovale u borbama za oslobođenje Tuzle u drugom svjetskom ratu, spomen obilježje poginulima u ratu od 1992. do 1996. i mjesto gdje su sahranjeni poginuli na Kapiji.

Time su se pridružili protestu protiv gnusnih laži o događanjima na Kapiji 25.maja 1995. U saradnji sa menadžmentom Medicinske škole Tuzla, održana je šesta po redu prezentacija u ovoj ustanovi. Veliki broj učenika je imao priliku poslušati naše edukatore, te se upoznati sa stvarnim stanjem u okolišu. U pratnji učenika bili su profesori Begić Ajša i Mešić Vesna. Iskreno se nadamo da će naši sugrađani biti savjesni prema prirodi i svjesni svih njenih bogatstava, te da će je kao takvu čuvati i paziti.

Odgovori