Četvrtak , 28 svibnja 2020
Početna / Dešavanja / Seminar „Razredni Etos, put za bolje sutra“

Seminar „Razredni Etos, put za bolje sutra“

U četvrtak, 22.8.2019. godine u prostorijama JU Srednje medicinske škole u Tuzli započeo je ciklus edukacija za nastavnike naše škole koji promoviše etičnost, toleranciju, otvorenost i solidarnost. Seminar se realizira u okviru projekta u saradnji TPO fondacije iz Sarajeva i JU Srednja medicinska škola Tuzla. Prvo od četiri cjelodnevna predavanja održala je profesorica Duška Tarade na temu „Stereotipi, predrasude i diskriminacija“. Edukaciji je prisustvovalo ukupno 25 profesora. Na kraju edukacije profesori su formulisali konstruktivne prijedloge odgojno-obrazovni rad sa učenicima u nastavnom procesu s ciljem smanjivanja negativnih efekata stereotipa i predrasuda.

U petak, 23.8. i ponedjeljak 26.8.2019. godine o etici, toleranciji, otvorenosti i solidarnosti iz katoličke i islamske perspektive govorili su profesori Ivanović Vanja i Senaid Ključanin.

Seminar je završen predavanjem koje se održalo u utorak, 27.8.2019. godine kada je prof. Zineta Dedić upoznala nastavnike sa likovnom umjetnošću kao resursom za poučavnaje etike, tolerancije, otvorenosti i solidarnosti.

Koordinator projekta „Razredni ETOS – put za bolje sutra“  Mirza Jahić ističe da je u posljednje vrijeme u školama primjetan princip tzv. didaktičkog materijalizma.  Škole, su često izložene pritiscima koji je onemogućavaju da dovoljno vremena i pažnje posveti svojoj primarnoj zadaći, primarna zadaća škole je čovjek. U odgojno-obrazovnom radu sa učenicima škole trebaju nužno polaziti od pitanja „Koje vrijednosti kod naših učenika želimo stvoriti?” . Plansko fokusiranje na poučavanje etičnosti, tolerancije, otvorenosti i solidarnosti uz korištenje resursa iz religijskijh naučnih, umjetničkih, tradicionalnih i drugih područja predstavlja pedagoški vrijedan čin koji vodi razvoju, prije svega zdravih i odgojenih ličnosti, a nakon toga i društveno korisnih stručnjaka. U tom smislu se i o projektu „Razredni ETOS – put za bolje sutra“ može govoriti kao o pedagoški opravdanom projektu.

 

Odgovori